Снимка: Енчо Славов

От малки сме закърмени с идеята, че България има достатъчно питейна вода. Всеки знае коя е най-дългата, най-широката, най-пълноводната река. Кой е най-дълбокият, най-големият язовир. Само че сега водното ни богатство пресъхва. Кранчето на субсидиите може и да не е спряно все още, но това на нашето оцеляване все по-силно се затяга.

Откъде всъщност идва проблемът в три от ключовите “водни” случаи в момента?

Водата като злато или какво се случи в Перник? 

Перник все още е тема тип „Тъмна Индия“ за повечето хора в България. Едно нещо обаче е ясно на всички ни – водата за перничнани се превърна от нещо нормално в щастлива вест. В един момент цяла България се молеше пернинчани да имат… вода? Повтарям си изречението няколко пъти в главата си и все още звучи безбожно странно да се моля някой да има достъп до вода в европейска държава. В случая с Перник проблемът дойде от лошото управление на града, а и на цялата област.

Виж повече: Администрацията на Тръмп обяви планове за нефтен добив в Арктика

Оказа се, че тръбите са повече от стари и качеството на самия процес по водоснабдяване не е било дори близо до нормалното ниво. В един момент дори се твърдеше, че има вероятност да плъзне бактериална инфекция именно поради лошия контрол на водите в областта. “Проблемът в Перник не е само канализацията, не са само довеждащите води, не са само течовете или евентуалните кражби, които трябва да се докажат. Проблемите с водите в Перник са в цялата система. Те започват още от водопотока, който идва от язовир „Студена”. Той е едно уникално съоръжение, което безспорно трябва да го има, но може би не е довършено”, каза неотдавна бившия министър на икономиката Емил Караниколов.

Факт, проблемът не е само това. Но е и това, а Това е достатъчно.

Язовир Камчия и това, което му се случва

Община Бургас мълчи, но за щастие – определени медии у нас не мълчат. Странно, но факт, по случая с водите на Бургас и Варна проговори екоминистърът ни – Емил Димитров-Ревизоро. „Цялото Черноморие, ако не управляваме по друг начин, ще има проблем. За Бургас проблемът стои, има вода за 5 месеца, трябва за 15, за Бургас трябва да положим изключителни усилия.“ са думите му пред медията. И толкова.

Ще се взимат мерки, уж, но все още в рамките на теорията. Основният проблем в района малко или много се припокрива с този от случая “Аспарухово” във Варна – непрестанна сеч на горите и изменение на природните условия на дадената местност, както и премахване на естествената защита от порои, но и естествения източник на влага от дърветата чрез същия процес. На хората там обаче никак не им е до ирония. Или поне няма да им бъде след 5 месеца от днешна дата.

Твърде иронично е, че Бургас може да остане без вода, когато е обграден от такава, но не и питейна.

Язовир Копринка и това, което му предстои

Язовир „Копринка“ е един от най-големите язовири у нас и от неговото пълноводие зависи достъпа до питейна вода на огромна част от сърцето на България. Не беше отдавна, когато хората около него, се тревожеха, че ще прелее. Сега обаче палачинката е обърната. Ревизоро беше на проверка и там и вече не само гражданите в района, но и самият той сигнализира за пресъхването на “Копринка”.

Според хората в района язовирът се източва целенасочено за облагодетелстване на определени фигури, както и за вода към неопределен брой ВЕЦ-ове.

Димитров обаче казва, че последните години просто били „сушави“ (което е интересно твърдение при все че „Копринка“ щеше да прелее неотдавна). И двете твърдения на този етап попадат в сферата на теорията. Едно е сигурно – един от най-плодородните райони на България има нужда от всичко друго, но не и от суша.

Виж повече: Видео от дрон на язовир Корпинка

Какво точно се случва с водите на България?

Вие не знаете. Аз също не знам. Преди по-малко от месец обаче Биволъ биха камбаната за този проблем. Според тях основният проблем идва от непрестанното изсичане на горите (ако се чудите на кои гори точно, може да потърсите снимки на такива „процеси“ дори покрай Рилските езера) ни. От природна гледна точка дърветата всъщност са единственият ни естествен източник както на влага, така и на чист въздух, следователно – на живот.

Поради тази причина климатът ни започва все по-сериозно да се изменя и от типичен умереноконтинентален, се превръща със сериозни темпове в субтропичен. Това ще доведе до много по-големи суши и същевременно в редки, но изключително силни и дори пагубни за земеделците и продукцията дъждове.

Затова какво се случва с водите на България Слово 111 не може да каже. Но едно е сигурно – България е във видима политическа криза, но тя все някак ще се оправи. Природата обаче е фактор, върху който имаме минимален контрол. След като го изпуснем, кризата ще е близо до неспасяема. 

Последвай СЛОВО 111 в инстаграм за повече снимки от най-важните събития.

Харесай фейсбук страницата на СЛОВО 111 за още интересни коментари.