Едно от най-популярните приложения в цял свят „ТикТок“ е под заплаха да бъде спряно, поне на американска територия.

Миналият месец в Калифорния започна съдебен процес срещу китайското приложение. Десетки малолетни и техните родители твърдят, че „ТикТок“ събира информация за техните лицеви характеристики, местоположение и близки контакти и я препраща към сървъри в Китай.

Виж повече: Шушу-мушу: най-известните СРС-та

„ТикТок“ отрича обвиненията, но съдебният процес оказва натиск върху компанията. Администрацията на Тръмп счита приложението за заплаха за национална сигурност заради китайския му произход. Тръмп заяви в понеделник, че Тик Ток трябва да бъде продаден на американски купувач до 15 септември, в противен случай ще бъде блокиран на територията на САЩ.

Американската компания „Майкрософт“ в момента е в преговори за придобиване на платформата в САЩ и други три държави. Компанията има 45 дни, по думи на президента Тръмп, да сключи сделката. Американските намерения си навлякоха недоволството на комунистическата страна – всекидневникът “China Daily” обяви, че „Китай в никакъв случай няма да приеме „кражбата“ на китайска технологична компания“, а говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин заяви, че „действията са в противоречие на пазарната икономика“.

По-рано тази година Индия забрани „ТикТок“, заедно с други 58 китайски приложения от съображения за суверенитета и сигурността на страната. Това се случва след сигнали за кражба на потребителски данни, които са били разпространявани към сървъри извън Индия.

Какви данни събира ТикТок?

На официалния сайт на приложението е описана политиката на поверителност, с която всеки може да се запознае в детайли в зависимост от държавата на пребиваване на потребителя. Събира се техническа и поведенческа информация – това е всичко от модела на вашето устройство до вашите интереси и предпочитания. Тик Ток отбелязва и вашия IP адрес т.е. локацията, на която се намирате. Такава информация обаче се събира и от повечето приложения с американска собственост като Фейсбук и Туитър.

Работи ли „ТикТок“ заедно с Китайското правителство?

До момента няма доказателства за изтичане на данни и тяхното споделяне с Китайската комунистическа партия, каквито са обвиненията на американците. Слабата защита на потребителски данни и законите за интернет сигурност в Китай обаче дават големи правомощия на правителството там за споделяне на такъв вид информация, което е възможно дори сървърите с данни да не се намират на територията на страната, какъвто е случая с „ТикТок“. В техните общи условия е изрично упоменато, че информацията се съхранява на сървъри в Сингапур и Съединените щати.

Виж повече: Почивка, смяна, промяна?

Темата за защитата на потребителски данни става все по-належаща. През 2018 г. американският Фейсбук беше замесен в скандала с изтичане на данни към  „Кеймбридж аналитика“, при който личните данни на милиони потребители бяха събрани без тяхно знание и използвани за политически цели.

Войната срещу „ТикТок“ е поредният от редица спорове между САЩ и Китай, който само още повече задълбочава икономическия конфликт между двете конкуриращи се страни.

Последвай СЛОВО 111 в инстаграм за повече снимки от най-важните събития.

Харесай фейсбук страницата на СЛОВО 111 за още интересни коментари.