Какво разбрахме дотук?

В последните две части на това проучване на „Слово 111“ разгледахме в няколко перспективи необходимостта от сексуално образование както в света, така и в България. В първата дефинирахме проблема с липсата на познания сред децата и юношите, както и потенциалните опасности от виртуален тормоз, детска порнография и трафик на деца.

Във втората част отправихме поглед към българското образование, разглеждайки казуса Перник и опитите темата да се политизира. Дефинирахме сблъсъка между патриотично настроените консервативни представители и хората с експертиза в сферата.

Но стига ретроспекции…

В последната част ще разгледаме случая „В като вагина“, който предизвика бурни дискусии, преплетени с множество обвинения и смели твърдения. Например тезата, че момичета от малки трябва да знаят за икономическия тормоз над жените в обществото. Тя е спорна по отношение на това дали децата биха възприели идеите правилно или биха радикализирали особено ако е приложен грешен възпитателен подход.

Или пък тезата, че подобна книга е дело на крайно левите либерални касти, опитващи се да подкопаят устите на българското общество, водейки след себе си деградация на младите поколения, разврат и антибългарски идеи.

За ВМРО например книгата е откровена „провокация и манипулация“. Кристиян Шкварек – автор на страницата „Консерваторъ“, публикува пост, в който определя книгата като пропаганда на прогресивните общества, като целта е радикализиране на малките.

Но… така ли е?

Преди да кажем каквото  и да е било, нека подчертаем, че книгата не е акредитирана от МОН. Това установихме при нашето запитване към пресцентъра на министерството. В отговор оттам се казва, че:

В Министерството на образованието и науката не е постъпвало искане посоченото издание („В като вагина“) да бъде разпространявано и използвано в училищата.

Т.е. каквато и заплаха да виждат критиците на книгата, в състояние на свободен пазар хората могат да публикуват книжни издания в съответствие със законите на държавата (например този за авторското право, съавторството и пр).

В България не е толкова трудно да издадеш книга,

освен ако не претендираш за акредитация. Ние попитахме и създателите на книгата – Vagina Matters дали имат претенции към това книгата им да бъде официализирана като познавателно четиво от някоя институция. От редакцията отказаха  да коментират.

Според Националния статистически институт за 2019 са се издали  9 516 книги и брошури с годишен тираж от 7 628 хиляди броя. Сред тях има и такива, в които се проповядва псевдонаука, конспиративни теории, крайни идеологии… сред книгите на пазара е и „Моята борба“.

Защо националистите проявяват такава активност?

Отговорът може би  се крие в това, че техните политики винаги са се основавали на теми, които разединяват, а не обединяват нацията. Изказванията на хора като Ангел Джамбазки, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов не само предизвикват спорове, но и допълнително озлобяват коментарите, достигайки до дискредитация по етнически, полов или сексуален признак.

Вижте още: За ЛГБТ или кога омразата ще престане да бъде национална гордост.

Отделно се дават за пример Полша и Унгария като държави с добре развити общества. Това видяхме в спора в БНТ от втората част на това проучване. И двете държави за примери за консерватизъм, който се използва за настройването на населението срещу ценностите, дефинирани от ЕС.

Да не забравяме, че Полша наскоро предизвика възмущението на европейската общност с решението си да забрани абортите. Унгария пък редовно е критикувана от ЕС за евроскептицизма си.

По този начин се цели

…да се изведе пред обществото враг, който да е ясно дефиниран и асоцииран с изтъкваните негативи – разврат, деградация, манипулация. В замяна се излага на преден план, че политиците защитават традиционните представи за семейство от отрицателното влияние на ЕС.

Забравя се фактът, че българските деца стават все по отчуждени от родителите си, че съществува криза в общуването между поколенията, че липсва разбирателство и приемственост, която води до кризи в отделни сектори. И то поради простата причина, че младите имат алтернатива. Те имат възможността да отидат другаде, където обществената енергия е съсредоточена върху създаването на решения, а не на проблеми.

Така хората, които искат да работят, да създават, да добавят стойност намаляват – една от многото причини да има недостиг на кадри в много сектори, но това е тема за друг анализ.

Да погледнем отблизо

Нека подчертаем, че всички хулители на тази книга са предимно политици без експертиза в областта. Да разгледаме публикацията на Кристиян Шкварек, в която се твърди, че:

„ЛГБТ движението е политическа идеология, базирана на апологетика на педофилията“, момичетата се призовават да се включат от рано във феминисткото движение, а книгата се определя като „плеяда от мултикулти послания“.

Нека да зададем няколко въпроса по отношение на публикацията:

Психолог ли е Шварек, за да говори за теми като „ранно сексуално узряване“,  „радикализиране“ на децата, пол, без да уточнява социален или биологичен? Лекарско лице ли е? Или педагог? Работи ли с деца? Консултира ли се с някого, на чиято експертиза да се опре в твърденията си?

Отговор не получаваме нито от биографията му на неговия сайт, нито от споменатата публикация му, широко разпространявана  в интернет пространството.

Единственото нещо, по което авторът има експертиза, е политологията. Там предимно се опира до субективни възприятия, които подлежат на дебат. Дебат, който никой не повдига – нито от едната, нито от другата страна на спора.

Vagina Matters не дадоха отговори на отправеното ни запитване дали са се допитвали до други експерти в областта относно книгата, освен посочените в https://vaginamatters.org/who-we-are и как биха отговорили на отправените обвинения в пропаганда.

Не се даде отговор и на въпроса за това подходяща ли е темата за „икономически тормоз“ за момичета във възрастовата категория, посочена в книгата?

Създава се усещането, че всеки действа в своя си балон умишлено, без да се поставя цел за консенсус или оборване на една или друга теза.

Виж отговора на Vagina Matters след публикуването на нашето проучване: Сексуалното образование – Право на отговор, Vagina Matters

В заключение

Сексуалното образование не е тема, която да се разлисти в рамките на няколко страници. В това проучване от екипа на „Слово 111“ искаме да дадем храна за размисъл.

Проблемите в израстването на новите поколения изплуват на дневен ред. Липсата на познания за ближния, а и за самия човек, липсата на толерантност, уважение, ред, подчинен на равенството и закона. Ако промяната ще ни доведе хаос, както твърдят някои политици, какво ще ни донесе насилието и страхът?

Искаме да се борим

за създаването на среда в България, която да благоприятства растежа на отделния индивид, която да възпитава любов към знанието, критичност и желание да се постига консенсус, който хората да възприемат като естествен инструмент за разрешаването на обществени казуси.

Затова казваме, че колкото по-бързо спрем да спорим дали има проблем и не намерим правилно решение, което да се приложи, толкова по-бързо ще избегнем социалната бездна, към която сме се насочили.

В противен случай сме обречени да продължаваме да се делим и озлобяваме, а никоя нация в познатия нам свят не е стигнала далеч, поставяйки омразата в своите основи.

Виж първа част на изследването: Сексуалното образование – поредната либерална глупост или симптом за състоянието на социума, част 1

Виж втора част на изследването: Сексуалното образование – какво се случва в училище? част 2

Последвай СЛОВО 111 в инстаграм за повече снимки от най-важните събития.

Харесай фейсбук страницата на СЛОВО 111 за още интересни коментари.