Главният редактор на Слово 111 акцентира върху най-важното от изминалата седмица. Вижте, какво има да каже:

Абсурдността за българина е като гравитацията. Без нея не знам как бихме могли да живеем. Видимо още по-трудно, ако настоящият политически, социален и икономически климат са „нормалните“ ни състояния. България се превърна в своенравен Помпей след избухването на Везувий. Виждаме кристално ясно останката от труповете на институциите и лицата, отговорни за създалата се обстановка.

Но изригването на Везувий е природно бедствие, което трудно може да бъде предвидено. Ако приемем, че новият Везувий е COVID-19, то ние след първия локдаун трябваше да сме подготвени за втората вълна сега.

Виж повече: Covid-19, vol.2: Държава на автопилот

Но видимо не бяхме и все още не сме. Тези месеци бяха крайно недостатъчни за предотвратяването или поне подготвянето за реагиране спрямо тази зле развиващата се втора вълна. Всички болници отвориха COVID-19 отделения, с цел по-бърз достъп и повече места за болните лица. Радваме се, че се предприе този план. Но щом се отваря едно ново отделение, ние разбрахме ли кое затварят. Другите отделения как работят, как преглеждат пациентите си, как протичат плановите операции?

Защо не си задаваме този въпрос? Системата е рухнала, виждаме и онези овъглени остатъци от човешки силуети точно като в Помпей. Болни лица умират, чакайки в болница в Пловдив.

Това ли ни е подготовката? Да не умират от вкъщи, а в болницата преди да бъде прието и лицето дори?

И как можем да го спрем това ли, как може да намалим тези все повече увеличаващи се слуаи – според мен можем с частичен локдаун на определени сфери в сектора на услугите – до седмици или месец.

Умирания в България по седмици: 2019 спрямо 2020 година, диаграма: НСИ

В крайна сметка разбрахме през това време коя сфера може да работи онлайн и коя не. Не е сложно. Франция преди седмица приключи официалната си двуседмична задължителна карантина и точно преди празниците и предстоящата зима си стъпи на краката. Поне засега. Планът им проработи, а кривата на заболеваемостта от COVID-19 се изравнява.

А нашият брой на болни расте. И ще продължава да го прави. Без да се интерсуваме от състоянието на здравната ни система. Караме се помежду си колко ние е писнало от COVID-19 новините, но когато се наложи да идем в болница и не бъдем допуснати, ще разберем за тежкото състояние на държавата. Ще си идем, без възможност да бъдем прегледани. И как не от пляскания, които забравихме вече, а от разбирания, че по състоянието на здравната система се разбира за самата държава. Образователната и съдебната система са другите жизненоважни парчета от пъзела, за да се нареди правилно състоянието на държавата, но преди всичко, тя се крепи върху стабилността на здравната.

Виж повече: Висока обществена опасност, или как Инструкцията става Закон

Ще расте главоломно броят на заразените, няма да спазваме либерналните мерки, докато съвсем не си препатим всички.

Счипихме крака на здравната система, която не успя в първия локдаун да се възстанови. Нека недопускаме да счупим и втория и крак.

Последвай СЛОВО 111 в инстаграм за повече снимки от най-важните събития.

Харесай фейсбук страницата на СЛОВО 111 за още интересни коментари.