Главният редактор на Слово 111 акцентира върху най-важното от изминалата седмица. Вижте, какво има да каже:

В днешния седмичен коментар ще перефразирам Франц Кафка, според когото има нещо ужасно болезнено в това, когато се управлявате от закони, които не познавате. Дали ние също спадаме към тази графа…

Но точно в това съждение се среща една не толкова скрита тревога. И тя не е до това какви са ни законите, а именно защо не се интересуваме от тях. Защото когато не биват четени, ние директно губим гражданската си позиция, както и възможността да си я отстояваме.

Друг е въпросът как се управлява една модерна европейска държава. Ако попитаме европейските лидери със сигурност няма да кажат, че нещата работят на принципа проба-грешка.

Но това при нас си е дългогодишна практика, която е станал общ принцип за взимане на решения. И сме невежи  при отдаването на кредита си на доверие на управниците, а би трябвало да сме отговорни по отношение на гражданския ни договор. Даваме втори-трети шанс на  тях, но не и на човека отсреща. А колелото на историята не се и върти, зациклило е на едно място и си седи така от месеци насам. А по-чувствителните откъм политическият аспект са предвиждали тази криза много отдавна. Не е било нещо неочаквано. 

Виж повече: Висока обществена опасност или как Инструкцията става Закон.

И докато постоянно гласуваме кредит на доверие за грешните хора – ние сменихме формата си на управление рязко и с 200. Биваме управлявани онлайн от джипката на Баце. 

Добре е – как да не ни е удобно подобно управление. Подават се едни пари през сваления прозорец – я за пенсионерите, я за студентите, я за всеки, който по някаква причина е зяпнал срещу властта зад волана.

Днес пак се показа там – да види как са жителите от велинградско село, както и да се похвали какви пътища строи. Знаем, Борисов, знаем! Това ли е културната ценност, която ще оставиш на бъдещите ти заместници? Да правят ремонт на ремонта на ремонтираните пътища? Толкова за качеството им, което не подлежи на коментар – защото ни е ясно как едни и същи фирми печелят различни проекти. „Пътстройинженеринг“ АД, „Трейс“,  „Холдинг Пътища“ и „Главболгарстрой“ – имена познати до болка на българските граждани.

Но в днешното лайв включване имаше нещо далеч по-притеснително. Случка, която стана преди няколко месеца във Враца. Отново го посрещнаха симпатизанти на място с овации, никой от които не обели дума за продължаващите 70 дена протести и за така исканата му оставка. Премиерът-слънце, който не ходи на работа има само и единствено смелостта да ходи при предварително уговорени събития със свои хора, защото го е страх от народната любов. Има и защо – тя е способна да променя политическите ходове.

Дано това да важи и за нас, българите, но смятам, че ни е е висока летва. Добрите стратегии за промяна се случват само на масата.

Докато седим на софрата Европа чу част от призива на протестиращите да си отвори очите и да ни помогне. Европа в лицето на „Шпигел”, „Гардиън”, „Файненшъл Таймс”, „Политико” и „Льо Монд” отрази нашата действителност. Сравниха ни и с Беларус.

Бих добавил, че сме с по-модерно управление само заради джипката на премиера ни. След този медиен европейски бум, от мъка по загубилото се доверие към кабинета на ГЕРБ Тома Биков каза, че всички по-горе изброени медии са платени. Поздравления, г-н Биков, но това не са медиите на Пеевски. Те нямат лица и като Домусчиев, който след като превзе НОВА ТВ, купи Канал 3 и радиата „Веселина“, „Витоша“, Magic FM, The Voice и музикалната телевизия The Voice TV. Това бе позволено от КЗК и не бе видяно като проблем.

Но логиката сочи как западни медии, които описват случващото се, едни своенравни Макгахановци на нашия век, биват наричани платени от ГЕРБ. Не, господа депутати, те си вършат работата. Да, вярно, плащат им добре, но да работят качествено. Не както у нас олигарси да държат медиите, а те като мисирки да обслужват властта.Медиите на запад си познават законите.

Затова и Кафка ще бъде толкова прав, че ще е болезнено, когато не си познаваме собстени закони, а оттам права, задължения и тн.

Последвай СЛОВО 111 в инстаграм за повече снимки от най-важните събития.

Харесай фейсбук страницата на СЛОВО 111 за още интересни коментари.