Преди четиринадесет години светът се влюби в Тейлър Суифт, нежния ѝ глас и текстовете, които ни карат да премислим всяка крачка, която сме правили в любовен план. През 2014г. Суифт пуска на музикалния пазар най-успешният си албум, „1989“, в който тя поема в изцяло ново направление на творчеството си. Тя се фокусира повече върху поп звученето, а кънтрито остава на заден план. Музиката и се катери по върховете на всички класации както в САЩ, така и по целия свят. Творчеството ѝ става още по-комерсиално и със следващите ѝ проекти, “reputation” и “Lover”, които ѝ носят върховна слава. Главните виновници за успеха на Тейлър са хитове като “Look What You Made Me Do”, “ME!”, “Shake It Off” и “Blank Space”, които имат всички съставки за покоряване на класации. Едно нещо обаче липсва в тези три албума  – душата на самата Суифт.

На 23 юли 2020г., звездата от Тенеси хвърля грандиозна бомба в социалните мрежи – а именно, че след по-малко от двадесет и четири часа на пазара ще бъде пуснат седмият и студиен албум “Folklore”. Постовете в платформите ѝ са съпроводени с няколко чернобели фотографии на Суифт в природата. Тази комбинация от визуализациите и името на проекта ни навежда на мисълта, че Тейлър се завръща към корените и старото си аз. По-чистото, по-лирично и по-красиво музикално аз. Явно старата Тейлър не е мъртва все пак? Феновете не са сигурни какво да очакват от албума, но едно е сигурно – “Folklore” няма да има много връзка с предшествениците си. Продуцентът Джак Антонов отново е главният замесен в създаването на албума, като това предначертава сигурен успех. Антонов е продуцент на едни от най-обичаните албуми за последните пет години, като “Melodrama” на Лорд и “reputation” на самата Тейлър Суифт.

Във “Folklore” не намираме класическите модели за поп хитове на които Суифт залагаше през последните шест години. Няма песни като “Shake It Off” или “ME!”, а само чиста лирика, съпроводена от леки пиано аранжименти и много емоции. В осмият си албум Тейлър Суифт излиза от зоната си на комфорт. Взимайки в предвид икономическото и социално състояние на света, Суифт си дава сметка, че вероятно няма да и се налага да прави световни турнета с песните от любимец номер 8. Затова тя използва времето на социална изолация като време в което може да експериментира музикално.

В парчетата на “Folklore” можем да видим различните истории на Суифт и техните вдъхновения. Някой от тях са от любовните ѝ интереси, други от семейство и приятели, трети са от хора, които ѝ се иска да не са попадали в живота ѝ, а четвъртите са просто фикция. Реалност или не, историите зад песните в албума ни показват по-зрялата Суифт, но и по-уязвимата. Американската певица създава различен персонаж в почти всяка песен, като дори свързва някои от тях за да създаде истории. Например в песните “Cardigan”, “August” и “Betty”, Суифт разказва за един млад любовен триъгълник, като всяка от трите песни показва различна гледна точка на ситуацията. Други песни от албума, които разказват една история от две различни перспективи са “The 1” и “peace”.

Със сигурност една от най-тежките песни във “Folklore” е “This Is Me Trying”, където лирическата героиня се опитва да изрази себе си по всевъзможни начини. Само не и чрез пълната чаша с уиски. От друга страна “Mad Woman” е песен, която е с по-остра феминистична лирика, както е “The Man” от преходният ѝ албум.  В песента “Exile”, която е колаборация с Bon Iver, Суифт ни показва, че не е толкова нова в „новото“ си направление. Дуетът ни дава същата енергия като на една от най-обичаните песни на Тейлър Суифт – “Safe and Sound”.

Милиони продадени албуми, милиони фенове, стотици награди и четиринадесет години в индустрията карат Тейлър Суифт да се чувства сигурна. Затова американската звезда поема рискове при създаването на “Folklore”. Рискове, които и се отплащат. Суифт вече е доказано име не само на американската сцена, но и по целият свят. Това и дава луксът да експериментира и да слее напълно душата и музиката си. “Folklore” се отличава като най-интимният и проект, в който можем да видим следите от състоянието на света. Изолацията и цялата сива енергия на годината, карат Тейлър Суифт да създаде песни, които ни карат да се чувстваме все едно имаме някого до себе си. Дори когато сме напълно сами. “Folklore” определено се нарежда като претендент за албум на 2020г., като ни загатва, че може би най-доброто от Тейлър Суифт предстои да бъде чуто.