„Не ви е тука мястото.“

Проведената насред нестихващите антиправителствени протести Национална конференция на ГЕРБ в „София Тех Парк“ тази сряда не мина без агресия и провокации. Преди началото на събитието група млади мъже се сблъскаха с протестиращи, а след това част от тях нападнаха и журналиста от „Свободна Европа“ Полина Паунова, като няколко пъти иззеха със сила телефона ѝ и го изхвърлиха.

В разпространеното видео от случката се виждат лицата на провокаторите, които системно отказват да отговорят на журналистическите въпроси. Чуваме как след отнемането и изхвърлянето на телефона на Паунова колегата ѝ Генка Шикерова пита: „Има ли охрана на мероприятието, която може да задържи този човек?“, при което провокаторът се опитва да изземе и нейния телефон.

Възмущение предизвиква не само физическата агресия на младите мъже към протестиращите и журналистите, но и отношението на възрастния мъж, който се появява по-нататък във видеото. Той настоява да види журналистическата карта на Полина Паунова, като се обръща към нея с думите: „Ей сега ще видиш кой е пò журналист“, а след това и с: „Ела тука, бе боклук.“

Абсолютното неуважение към журналистите, проявено от този човек, продължава с изкривеното му разбиране на ситуацията. Според мъжа Паунова не може да влиза на мястото на събитието, за да отрази конференцията на управляващата партия, тъй като вече три пъти са изхвърлили телефона ѝ. Действията на групата провокатори очевидно е доказателство по-скоро за нежеланото присъствие на Паунова като журналист, а не за ненужната агресия на самите провокатори, предизвикващи сблъсъците и напрежението.

„Не ти е тука местото“, повтаря няколко пъти възрастният мъж от видеото. Това е ясно – „тука“ е пространството на оправданата агресия, на нахалството и пренебрежението, на всички мръсни и отблъскващи прояви на наглост и грубост, които продължават да са причина и в България, и в чужбина хората да настояват за оставка. Пространството на 111. Тука е така.

В такива условия на абсолютно неуважение, наглост, несправедливост, вербален и физически тормоз работят независимите журналисти в България. И точно заради това мястото им е тук. Защото същите тези неуважение, наглост и несправедливост, събрани в думите: „Не ти е тука местото“, щяха да са невидими за нас, ако ги нямаше онези неудобни телефони, които да снимат.