Малко хора се събрали пред Министерски съвет. Или поне това щяхте да чуете преди 50 и няколко дни. Като на магия се случило всичко, мигновено протестът ескалирал. Минал в абсолютно мародерство. Мога да си търся още много думи с м, които да ви препратят към заглавието. Само че най-болно ми е тези дни да използвам думата мафия, защото се превърна в синоним на държавата ни. А за съжаление това съществително и другото ми любимо – милиция, се превърнаха в нарицателните за структурата на средата ни. Затова единственото, което се случва не е нито смяна, нито промяна.

Просто мимикрия от много хора на парламент и полиция.

Виж повече: Гласимащи срещу властимащи

Защо мафия?

Мафия, защото… защото така казва определението на думата: мащабна форма на организирана престъпност, способна да се намесва негативно (чрез корупция, изнудване, директно насилие и други незаконни начини на оказване на влияние и облагодетелстване) в развитието и нормалното функциониране на държавата и в личните дела на хората. Както казва поетът: имам човек в НАП… а както казвам аз: имам човек на човека на другия човек.

Тайната справка на спецслужбите за Бойко Борисов | Alter Information

Твърде трудно ми е да определя ние ли сме в мафията, или мафията е в нас. Но организирана престъпност има.

Тя започва от най-малкия селски феодал, минава през областното шефче на областната си структура и се качва до митичния герой Баце Нанка. Или пък до Сарай Лама, главната длъжност все още ми е твърде неясна. Но тази мафия има своите пазители. Те са в Росенец. Те са пръснати по Триъгълника на властта, който толкова много възбужда управляващите. Всички са… сме навързани като свински черва. И ако си мислите, че сте неопетнени от „мафиотите“, лъжете се. Там някъде, по нечия линия или девето коляно, ви очаква или Х родственик комуняга, или Х родственик герберист… Бонус точки, ако са един и същ човек. Все пак са част от една и съща структура.

Виж повече: Защо партиите се провалят да предложат алтернатива?

Защо милиция?

На същия принцип, това гласи определението на думата: военно формирование, съставено от непрофесионални войници, обикновено гражданите на дадена страна, мобилизирани по конкретен повод.

По никакъв начин не целя да обидя полицаите. Нито един от тези униформени мъже не е заслужил да му се крещи „Смърт за децата ти, за жена ти“ и пр.

Това е точно толкова унизително за протести… извинявам се, провокаторите, колкото и за тях е да вкарват някакви нацепени момченца от охранителни фирми и да се преструват, че имат един и същ чин с тях. Но, по темата, милиция е било нарицателното име на полицията по време на социалистическия режим у нас. И след като си изяснихме, че гербер по всяка вероятност е равносилно на член на БКП, логично е и защитниците на реда (но, не нашия, техния ред), да се наричат по същия начин.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 118785005_2710714539218278_3218804730473323170_o.jpg

Хора, които пръскат със сълзотворен спрей, все едно се раздават на купон в Студентски град… и то го пръскат в лицето на пенсионери, деца и жени, не заслужват нищо повече освен титлата милиционери. Защото са мобилизирани да мразят. Нас, Вас, господа полицаи, който не е удобен на Тях – патроните на българската мафия.

Къде са парламентът и полицията?

За първото не знам. Търсим читав парламент под дърво и камък. На 20 години съм и не си спомням да съм виждала такова животно пред себе си. За второто – има я. Това е тази полиция, която се прибира и целува децата си от дълга смяна на площада, онази полиция, която гледа уморено, полицията, която ще поеме куршумите вместо Вас, която ще залови престъпниците. Но и тя тъне в страх. Защото е зависима, точно каквито сме и ние. Зависима не просто от управляващите, а от страха, че утре няма да има какво да яде. А когато не знаеш как да нахраниш дома си, не ти е до свобода.

Виж повече: България: новата долина на смъртта

Как да станем независими ли? Отново не знам. Търся свободата под дърво и камък.

Мафията е навсякъде около и в нас и ние също сме в мафията. С горчилка в душата си казвам тези думи като перифраза на великия Левски. И ако все пак времето наистина е в нас и ние сме във времето, то това е времето на мафиотите и милиционерите. И на господата, които от онзи паметен ден са се събудили милионери. Но ние сме тук. Нормалните хора, които нямат нужда от куфарчета, пълни с щастие. Ние не сме мародери. Не твърдим и че сме магьосници. Или поне аз за себе си не го казвам. Но знам, че ще ни трябва много повече от магия, за да видим здраво правителство и чиста полиция. Думата, която търся е М като мисия и е П като протест. Мисия, за да ни има, протест, за да пребъдем.

Последвай СЛОВО 111 в инстаграм за повече снимки от най-важните събития.

Харесай фейсбук страницата на СЛОВО 111 за още интересни коментари.