Какъв е смисълът от протестите в Русия?

Слово 111 продължава рубриката „Какъв е смисълът?“ с преглед на скорошните протести в различни страни по света. Днес обръщаме поглед към Далечния изток, където руснаци протестират масово срещу Путин и Москва.

Русия, изглежда, обича да протестира през лятото. Точно преди година, през август 2019, хиляди демонстранти излизаха по улиците на Москва в протест срещу недопускането на опозиционни и независими кандидати до местните избори през есента. Много от протестиращите бяха задържани в забранените от властта демонстрации, белязани и от полицейско насилие. А септември дойде с осъждането на някои от тях на по няколко години лишаване от свобода.

Виж повече: Тръмп и войната срещу Тик-ток

Това лято руснаците отново излизат на протест – този път на седем часа разлика от Кремъл. Там се намира Хабаровск – град с над половин милион души население, разположен съвсем близо до китайската граница. От 11 юли насам Хабаровск протестира заради уволнението и ареста на демократично избрания губернатор на областта.

Поводът

На 9 юли 2020 г. Сергей Фургал е задържан от руската Федерална служба за сигурност и отведен в Москва, а с указ на президента Путин е освободен от поста си губернатор на региона Хабаровск. Официалната причина за уволнението на Фургал е „загуба на доверие“ вследствие от повдигнатите му обвинения в организиране на убийства на бизнесмени преди 15 години. Без отговор остават въпросите на протестиращите: Защо обвиненията на вече бившия губернатор се повдигат с толкова голямо закъснение? Защо Фургал не получава правото на справедлив съдебен процес на местна земя в Хабаровск, а вместо това е отведен чак в Москва?


През 2018 г. близо 70% от гласовете на избирателите в регион Хабаровск отиват в подкрепа на бизнесмена и депутат от дяснопопулистката Либерално-демократическа партия Сергей Фургал. Той бързо печели популярност сред хората, като съкращава собствената си заплата и пенсиите на държавните служители и депутати на региона, предлага нови субсидии за населението и дори продава скъпата яхта, закупена от предишната администрация, с което спестява над милион и половина рубли.

Виж повече: 30 години не стигат

Победата и добрата му репутация в областта обаче означават и сериозно поражение за управляващата партия „Единна Русия“, което според част от демонстрантите е причина за уволнението и обвиненията, повдигнати на Фургал.

Протестът

Вече в продължение на месец всяка събота десетки хиляди руснаци излизат на
протестно шествие по улиците на Хабаровск в подкрепа на своя демократично
избран губернатор. Със скандирания „Свобода“, „Фургал не е убиец“ и „Фургал е
нашият избор“ демонстрациите преминават без перипетии и сблъсъци – нещо
нетипично за протестите срещу властта в Русия.

С мащаба и постоянството на своите демонстрации Хабаровск постепенно се
превръща в емблема на общественото недоволство срещу управлението на Кремъл. Протестиращите се обявяват против възможността на президента да уволнява законово избран губернатор, какъвто е Фургал, и държат гласът, подаден от самите тях на изборите преди две години, да бъде отново зачетен и уважен. Плакатите им също защитават Фургал, като призовават за връщането му в областта и за справедлив съдебен процес. Някои от демонстрантите се обявяват и против „путинизма“, като настояват за оставката на Путин и за по-демократично управление както в собствения им регион, така и в цялата страна.

Какъв е смисълът?

Ситуацията е доказателство за непрекъснато увеличаващата се власт, концентрирана в Москва и в личността на президента Путин. И тъкмо тук е смисълът на протеста в Хабаровск. Защото Русия обича да протестира през лятото, но това лято за нея беше по-различно. То започна с ключови промени в конституцията, които позволяват на Путин да управлява чак до 2036 г. с практически неограничена власт над правителство, министри и съдии. Така демонстрантите на Хабаровск се обявяват не просто в подкрепа на един демократично избран губернатор, в когото вярват, но и против един инсталирал сам себе си авторитарен президент, подарил си силата да отстрани и обвини всеки неудобен в радиус от седем часови зони.

Виж повече: Някой трябва да поеме политическата отговорност.

Затова Русия има нужда от Хабаровск, от обещанието на демонстрантите: „Ние пак ще дойдем“, което те отправят пред сградата на областната администрация в края на всяко свое шествие.

Защото има смисъл да се появяват пак – не само през лятото, не просто след
поредното отстраняване поради „загуба на доверие“. Защото, казват
протестиращите, „Когато сме единни, сме непобедими!“

Последвай СЛОВО 111 в инстаграм за повече снимки от най-важните събития.

Харесай фейсбук страницата на СЛОВО 111 за още интересни коментари.