Приключение. Това е най-точната дума за програмата Еразъм+. Няма студент, който да не си е помислял поне за миг да се впусне през глава в този проект. Не всички държави обаче звучат толкова вълнуващо като опция за обмен. И докато повечето студенти залагат на страни като Германия, Белгия, Франция, Нидерландия и пр., то там, в Централна Европа има едно вечно подминавано място. Това е Полша – тайното съкровище на университетския живот в Стария континент.

Нали знаеш как понякога новите места те карат да се чувстваш тъкмо у дома си? Полша е именно такава държава. Всичко е уредено и за миг губиш усещането, че си в държава, обитавана от духовете на соц-а. Губиш и усещането си за българско образование в момента, в който попаднеш в полски университет. Там разбираш какво е модерно висше образование или поне аз разбрах това в Лодзкия университет в Лодз (или както те произнасят града – Удж). Съвременна база, информация в интернет, без да е нужно да се разкарваш от гише на гише, съвременни учебници за обучителния процес и да, колеги от ФЖМК, съвременни тоалетни със съвременен сапун и съвременна тоалетна хартия и съвременни устройства за сушене на ръце. Все едно си вкъщи… даже малко по-хубаво.

В университета, в който бях аз, има огромно поле от възможности за обучение. Дисциплините са съобразени с развитието на технологиите в света, изключително конкретни са като конспект и са много практически, теорията се взима на един дъх, за да се прилага и доизучава в упражненията. Залага се много на екипната работа и всяко предложение за развиване на процеса и допълване с индивидуални проекти се поощрява. В общи линии – разбираш какво е да си студент в университет, в който на преподавателите наистина ги е грижа.

Еразъм обществото в Лодзкия университет също е страхотно, като постоянно има готини събития, на които със сигурност трябва да отидеш. Боулинг вечери, обиколки на града, екскурзии, дни на полската кухня, Pub crawl (или как да се напиеш по най-неочаквания и забавен начин в живота си), хижи и какво ли още не. И да – успяваш да съвместиш това с ученето. Намираш и приятели, с които разбираш, че националността наистина няма никакво значение. За себе си установих, че всички държави си имат идентични проблеми, просто някои са по-задълбочени (като нашите, например).

Полша е страхотна държава за пътешествия. Краков и Варшава са великолепни градове с много история, в които има какво да видите. Има и какво да си хапнете – пироги (цялата любов за пирогите), полски понички, борш, кисело зеле под всякакви форми (не е гадно, всъщност), запьеканка и порции в огромни количества. А възможностите за пътуване до други държави са също толкова неограничени – полетите от Полша до Норвегия, Великобритания и пр. Са изключително евтини, а автобусите ходят до Германия и Чехия абсолютно всеки ден.

Ако не сте фанатици спрямо която и да е европейска държава, препоръчвам Полша с две ръце. Това е перфектното място да учиш, пътуваш, купонясваш и… живееш, колкото сърцето ти иска и може. Нещо повече – това е страната, която ти дава правото да откриеш какъв точно си и не те поставя в рамки. Да, езикът е малко странен и може би не всеки ще ви разбере на английски, но пък затова имаме и езикът на тялото. Европа е само на една ръка разстояние от всяка точка на държавата. А и е хубаво да видиш, че социалистическото минало е само оправдание за липсата на прогрес у нас. Поляците се справят перфектно, без да гледат толкова назад.