Лидери от цял ​​свят осъждат действията на военните, след като президентът Ибрахим Бубакар Кейта бе принуден да подаде оставка.

Превратът

Във вторник военните завзеха властта в Мали с метеж и арестуваха президента Кейта, принуждавайки го няколко часа по-късно да обяви оставката си. Съобщава се, че опитът за метеж е извършен в Кати, същия лагер, в който през 2012 г. бе успешно извършен военен преврат.

Събитията във вторник предизвикаха международни укори и вероятно допълнително ще дестабилизират западноафриканската нация след месеци на масови антиправителствени протести и бунтове на ислямистки милитанти.

Със синя хирургическа маска в ефир, президентът заяви по националния ТВ оператор ORTM, че няма друг избор освен да подаде оставката си, за да бъде избегнато кръвопролитие и че националното събрание и правителството на страната ще бъдат разпуснати.

„В продължение на 7 години с голяма радост и щастие се опитах да върна тази държава на крака“, каза Кейта в изявлението си. „Ако днес въоръжените сили са решили да прекратят мандата ми с намесата си, имам ли избор? Трябва да го направя, защото не искам да се пролива кръв.“

„Не тая омраза към никого, любовта ми към моята страна не ми го позволява“, добави той. „Бог да ни спаси!“

Когато Кейта бе избран за президент през 2013 г., той имаше категоричната подкрепа на въоръжените сили. Това е особено важно, защото само година по-рано войските на Мали инициираха преврат, за да свалят тогавашния президент Амаду Тумани Туре, който, от своя страна, е участвал в преврата през 1991 г., преди да предаде контрола на избраните лидери.

Надеждите бяха Кейта да насочи Мали към ново демократично бъдеще след десетилетия на клептокрация и несигурност. Той обаче силно разочарова. „Кейта е създание на политическата система“, каза Джъд Девърмонт от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. „Поведението му много наподобяваше това на предшествениците му.“

В сряда полковник Асими Гойта се обяви за лидер на военните фигури зад преврата – група, която се идентифицира като Национален комитет за спасението на хората (НКСХ).

„Мали е в ситуация на социално-политическа криза и криза на сигурността. Ние вече нямаме право да правим грешки.“, каза Гойта в изявление пред камера. „Вчера поставихме Мали на първо място.“

По-рано в сряда полковниците от НКСХ се обърнаха към нацията по телевизията, обещавайки „граждански политически преход“, избори в „разумен срок“ и национален комендант.

Майор-полковник Исмаил Уауг, говорител на НКСХ, обяви, че от сряда всички въздушни и сухопътни граници ще бъдат затворени „до по-нататъшно уведомление“ и ще бъде наложен вечерен час от 21 до 5 ч. местно време.

„Гражданското общество и обществено-политическите движения могат да се присъединят към нас, за да създадем заедно най-добрите условия за граждански политически преход, водещ до справедливи регионални избори за демократично управление, което да постави основите на нов Мали“, каза Уайг.

Военният лидер обвини ръководството на Кейта в множество некомпетенции, сред които корупция и невъзможност за справяне с дългогодишния екстремистки активизъм.

 

Позицията на Африканския съюз

Източник: БТА

Президентът на Република Южна Африка Сирил Рамапоса, който изпълнява длъжността председател на Африканския съюз (АС), осъди извършения във вторник военен преврат в Мали и настоя за незабавното освобождаване на малийския президент Ибрахим Бубакар Кейта и министрите му, предаде Франс прес.

В комюнике, публикувано от южноафриканското президентство, президентът на АС Рамапоса „осъди противоконституционната смяна на управлението в Мали и настоя за незабавното освобождаване на президента, премиера и министрите“.

От името на АС южноафриканският президент апелира „за незабавно връщане към цивилно управление“ и призова военните да се върнат в казармите си.

Той призова също „народа на Мали, политическите партии и гражданското общество да спазват върховенството на закона и да започнат мирен диалог за уреждане на разногласията си“.

Рамапоса прикани също „африканските партньори и международната общност да осъдят и отхвърлят противоконституционната смяна на режима, извършена от военните, и да помогнат на малийския народ да се върне към гражданската демокрация“.