Или как се провали „диванната революция“

2020 в цялата си странност изкарва много хора от зоната им на комфорт – поставят се въпроси за връзката „управляващи-управлявани“, за отношенията между бизнеса като двигател на пазара и държавата като негов регулатор и не на последно място – за отношението между самите хора.

В България обаче се проявява и един друг проблем, който всъщност дава отговор защо нямаме работещи системи, защо политиците ни са изгубили всякакво чувство за морал и  отговорност към хората и защо сме на дъното на всички класации на Европейския съюз.

Двойкаджиите на Европа

Проблемът се корени в идеята за отговорност и гражданска позиция – последните 13 години присъствие в европейското семейство, някак си се превърнахме от страна с капацитет, в двойкаджии, чакащи наготово да бъдат поощрявани, а корупционната им същност – толерирана.

Това отвращава много! И обижда онези, които искат да бъдат достойни граждани на ЕС. Резултатът е хиляди млади българи, които емигрират, разочаровани не само от аморалните управляващи, но и от самите им близки, които се отдават на гневно плюене на „хората от телевизора“, бучкане на последните парчета домат от шопската салата и умиротворяване на съвестта с домашна ракия (прекрасно питие, между другото).

Поколения избягаха от политическата зима в България! Но същите тези поколения сега са на площадите – в София, Лондон, Виена, Манхайм, Амстердам, Ню Йорк, Чикаго, Монреал, Ванкувър и къде ли не… И пак са им криви!

Пак са криви за това, че се решават да поемат риска и да се опитат да дадат отпор на управляващата клика… може би за последен път.

Долу ръцете от нас!

Провалихте се в диванната си революция – ние плащаме цената на вашето невежество, на липсата ви на желание в споделена отговорност да изискваме нещо повече от насъщния. Позволявате да ви замерват с петдесетолевки по време на избори, да прокарват некачествени пътища, по които да се блъскате, да ви лъжат с обещания за големи заплати и пенсии, а накрая ви натикват в дребни канцеларски службици и смачкват ви още повече. Ние ли сме виновните за вашето нещастие? Ние ли сме виновните за блокираните булеварди, задръстванията и цялата тази „врява“? Не, уважаеми! Това са последствията от липсата на традиции в гражданското ни развитие.

Политическата борба на българите се възражда! Цялата тази енергия от площада трябва да бъде насочена мъдро към единна цел: Пробив – политически и социален пробив, който да покаже не само волята, но и капацитета на тези млади хора да бъдат част от новия курс на развитие на страната.

За нас и за тези след нас!