Превод на Trump administration announces plans to drill in Arctic National Wildlife Refuge от CNN от Пламена Михайлова

Американският министър на вътрешните работи Дейвид Бернхард обяви в понеделник планове за програма за лизинг на нефт и газ в Aрктическото национално убежище за дивата природа, разчиствайки пътя за сондиране в отдалечения район на Аляска.

Бернхард заяви, че бъдещият аренд на федералната земя ще позволи достъп до цялата крайбрежна равнина с площ от 6070 км2.

В изявлението си министърът определи това решение като „нова глава в американската енергийна независимост“ и прогнозира, че може да „създаде хиляди нови работни места“.

Пробивът за нефт в тези контроверсни райони на Алясканския арктик отдавна е определен като противоречив и плановете със сигурност ще бъдат възпрепятствани от юридически предизвикателства.

Природозащитните активисти изразиха тревога, че пробивът за нефт в Арктика може да навреди на околната среда и да обостри климатичната криза. Промените в климата са ключов въпрос при предстоящите избори през 2020 г. и Джо Байдън, който тази седмица трябва да приеме демократичната кандидатура за президент, призова за забрана на нови разрешителни за нефт и газ на обществени земи.

В разговор в понеделник Бернхард бе попитан дали оказва натиск поради потенциална администрация на Байдън, но той отговори, че „всъщност не се води от политическата динамика“.

„Конгресът даде разрешение за продажби на лизинг, така че трябва да се продължи напред в някакво отношение“, каза също той. „Нещата не могат да се забавят безсрочно и безпричинно.“.

Закон от 2017 г. изисква ведомството да проведе две лизингови продажби в Арктическото убежище до 2024 г. Все още не е определена дата за тези продажби, каза Бернхард при разговор с репортери в понеделник, добавяйки „Вярвам, че може да се случи в края на годината.“

„Това изисква програма за развитие на нефт и газ, която да доставя енергия на нацията и приходи в хазната“, каза той. „Законът прави разработването на нефт и газ една от целите на Арктическото убежище, което ясно ме насочва, действайки чрез Бюрото за управление на земите, да осъществя конкурентна програма за проучване и развитие на потенциално богатата на енергия крайбрежна равнина.“

The Wall Street Journal първи съобщиха за плановете.

Републиканските депутати от Аляска, сенсан Дан Съливан и Лиза Мурковски, както и репортерът Дон Янг похвалиха решението.

„Това е основен и важен момент в нашето десетилетие, за да се даде възможност за развитие на малка част от Ареа 1002 в Аляска.“, заяви Мурковски в изявление в понеделник. „Чрез тази програма ще надградим нашия вече добър опит за все по-минимален отпечатък и отговорно развитие на ресурсите.“

Джина Маккарти, бивш администратор на Агенцията за опазване на околната среда при бившия американски президент Барак Обама и настоящ президент и изпълнителен директор на Съвета за отбрана на природните ресурси, нарече решението „потресаващо обидно нахлуване в свещените земи на Гвичин и други коренни хора“ и го определи като заплаха за дивата природа в САЩ.

Гарет Роуз, адвокат на персонала в Програмата за природата на Аляска по проекта за NRDC, каза в понеделник пред CNN, че организацията планира да оспори решението.