Превод на Britney Spears files for father to be replaced as court-appointed guardian by Ben Beaumont-Thomas от Пламена Михайлова

Бритни Спиърс иска да направи големи промени в отреденото от съда настойничество, което контролира важни аспекти от живота ѝ заради публичния ѝ нервен срив през 2008 г.

Както се съобщава в New York Times , Blast и др., поп-певицата се стреми да отстрани веднъж завинаги баща си Джеймс Спиърс (известен още като Джейми) като свой настойник, роля, която му дава контрол над личните и финансовите ѝ решения, както и здравеопазването ѝ. Ролята му бе отсъдена през 2008 г. след фрапиращия скандал с Бритни, който я уличи в злоупотреба с наркотици и проблеми с психичното здраве. Ролята на настойник бе поета през 2019 г. от независим професионалист Джоди Монтгомъри, след като здравето на Джейми се влоши.

В заведеното съдебно дело адвокатът на Спиърс, Самюъл Д Ингхам III, заяви, че условията на настойничеството „трябва да бъдат променени съществено, за да отразят основните промени в настоящия ѝ начин на живот и заявените от нея желания“ и предложи Монтгомъри да поеме постоянен контрол. В документацията се посочва още, че Спиърс „силно предпочита да бъде назначен квалифициран корпоративен довереник“, който да ръководи финансовите ѝ дела, вместо баща ѝ. Ингхам каза, че очаква промените да бъдат „агресивно оспорени“ от Джейми.

Понастоящем Спиърс е в безсрочна почивка от сцената, въпреки че остава в публичното пространство чрез чести публикации в Instagram. Представления в резиденцията ѝ за концерти в Лас Вегас, Britney: Domination, бяха насрочени за февруари 2019 г., но Спиърс ги отмени, за да прекара време със семейството си, тъй като баща ѝ се възстановява от операция на дебелото черво. През април същата година тя посети център за психично здраве, но увери феновете: „Всичко е наред. Напоследък семейството ми преживя много стрес, така че просто ми трябваше време, за да се справя. „

Много от феновете на Спиърс са против настойническото споразумение и изразяват съчувствие към звездата, създавайки движението #FreeBritney, като обвиняват Джейми и други в прекомерен контрол на живота на Бритни, и дори финансова злоупотреба.

Джейми отхвърли обвиненията в интервю по-рано този месец. „Всички тези конспиратори не знаят нищо“, каза той. „Трябва да декларирам абсолютно всяка сума, която е изхарчена, до стотинка, всяка година. Как по дяволите ще открадна нещо?… Обичам дъщеря си. “ Той спомена също, че семейството му многократно е получавало смъртни заплахи от фенове, което и самата Спиърс призна през април 2019 г.