Днес, на 6 август 2020, се навършват 75 години от трагедията в Хирошима. Това престъпление срещу човечеството (а и не само) завинаги ще остави едно черно петно в историята ни като биологичен вид. В тази връзка бихме искали да припомним някои факти.

Бомбата, която промени света:

  • Първото ядрено оръжие, използвано по време на война, носи името „Little Boy“ и се взривява с тротиловия еквивалент на 15 000 тона
  • Американецът Пол Тибец, 30-годишен полковник от Илинойс, ръководи мисията за хвърлянето на атомната бомба
  • Гей Енола, самолетът, носещ бомбата, е наречен така в чест на майката на Пол Тибец
  • Крайната цел е решена по-малко от час преди бомбата да бъде пусната. Добрите метеорологични условия над Хирошима предопределят съдбата на града
  • При детонация температурата в точката на взрива е няколко милиона градуса.
  • Взривът и последвалата ударна вълна изравняват всичко в радиус от 1,4 км.
  • Между 90 000 и 146 000 хора са убити или ранени моментално.

През 1947 г., след края на Втората световна война, учени, работили по проекта „Манхатън“, създават Бюлетина на атомните учени, чиято корица и до днес е „Часовникът на Страшния съд“ (Doomsday Clock). Този часовник първоначално отброява заплахата от глобална ядрена война, но от 2007 г. насам фактори са и политиката, енергетиката, оръжията, дипломацията и климатичните промени. Потенциалните причини за ескалация включват ядрени заплахи, климатични промени, биотероризъм и изкуствен интелект.

От създаването на часовника насам, стрелките му са били настройвани общо 24 пъти, като първаначалната му позиция е била 7 минути преди полунощ (23:53). Колкото по-близо са стрелките до числото 12, толкова по-близо е Земята до глобална катастрофа.

От 23 януари 2020 г. часовникът отброява 100 секунди до полунощ. Това е най-ниската точка от създаването му. Ето какво казва бордът в доклада си за тази година:

„Човечеството е изправено пред две едновременни екзистенциални опасности – ядрената война и промените в климата, където действа и мултипликатор на заплахата – кибер-информационна война, която подкопава способността на обществото да реагира. Ситуацията с международната сигурност е тежка, не само защото тези заплахи съществуват, а защото световните лидери са позволили на международната политическа инфраструктура за тяхното управление да ерозира.

В ядрената сфера през последната година националните лидери приключиха или нарушиха няколко основни договора и преговори за контрол на оръжията, създавайки среда, благоприятна за възобновена ядрена надпревара, както и за разпространение на атомни оръжия и намаляване на бариерите пред ядрената война. Политическите конфликти по отношение на ядрените програми в Иран и Северна Корея остават нерешени и, ако не друго, се влошават. Сътрудничеството между САЩ и Русия в областта на контрола над оръжията и разоръжаването почти не съществува.“

Може би ако заседанието на Бюлетина бе насрочено за малко по-късно тази година и COVID-19 пандемията бе предвидена навреме, часовникът щеше да отброява дори по-малко от 100 секунди. При всички случаи, можем да се съгласим, че 2020 е символична година. А позицията на тези стрелки не трябва да напуска съзнанието ви, защото, макар заплахата от ядрена война да е малка, светът не бива да допуска престъпление, сеещо масова смърт и разруха, отново.

Можете да прочетете доклада на Бюлетина на атомните учени тук: https://thebulletin.org/doomsday-clock/current-time/