Жълтата панделка и каталунската свобода на словото

Жълти панделки, увенчаващи балконите, цветни плакати с надписи „Свобода за политическите затворници“ и „Демокрация“, провесени през парапетите. Това е гледката на всяка крачка в притихналата след месеци социална изолация Барселона.

През последните седмици с многохилядните си демонстрации и протести против властта се отличават страни като Полша, Израел, Унгария, Хонконг, Беларус и, разбира се, България. Обикновено в списъка на ожесточено протестиращите общности попада и испанската автономна област Каталуния. Последните масови демонстрации там се проведоха през октомври 2019 г., съпътствани от множество безредици, палежи и сблъсъци.

Нещо гнило в Каталуния

До протестите се стигна след обявяването на присъдите на 12 лидери на каталунските сепаратисти, 9 от които Испанският Върховен съд изпрати в затвора за период от 9 до 13 години. Политиците, сред които бившият вицепремиер на областта Ориол Жункерас, бяха арестувани заради ролята си в организирането на неуспешния референдум за независимост на Каталуния, проведен на 1 октомври 2017 г.

Референдумът за отделяне на областта от Испания беше обявен за незаконен, а провеждането му дори бе забранено. Затова резултатите от него – около 40% избирателна активност и 90% гласували „за“, както и провъзгласяването на каталунската независимост седмици по-късно – не намериха международно признание.

Вследствие от тези събития каталунският въпрос през последните години е един от най-наболелите в испанската политика. Допълнително усложняващо е относителното равновесие между тези граждани на Каталуния, които настояват за независимост, и онези, които искат областта да остане част от Испания.

Протестът на балконите

Въпреки традиционно ожесточените демонстрации с агресивни сблъсъци и стотици пострадали, днес в Барселона не се усеща никакво напрежение. Устояват обаче значимите и постоянни следи на протеста, които се откриват из целия град – каталунските знамена, демонстративните плакати и най-вече жълтите панделки във всевъзможни и все по-креативни варианти. Окачени по терасите шалове, завързани по прозорците найлонови пликчета, нарисувани със спрей символи по асфалта, тротоарите и дърветата стоят, въпреки опразнените улици, като знак на съпричастност с каталунските политически затворници.

Освен, че настояват за тяхната амнистия обаче, тези символи отстояват и друга голяма кауза – свободата на словото и възможността за самоопределяне и изразяване. Дори в отсъствието на многохилядни демонстрации по улиците каталунските балкони продължават да протестират и да напомнят на всеки минувач за проблемите, срещу които се борят.

Българката Поли, която от 17 години живее в Барселона, възприема жълтата панделка най-вече като израз на солидарност. Тя обяснява, че голяма част от каталунците настояват за отделянето си от Испания, но повечето жители, привлечени тук от други области като Андалусиязаради обещаващите икономически възможности,всъщност са против каталунската независимост.

Самата Поли не е съгласна с вижданията на каталунските сепаратисти, но все пак оценява упоритостта им. Шегува се, че испанците и конкретно каталунците не се славят с трудолюбието си, но въпреки това винаги са готови да изразяват и отстояват гражданската си позиция – било то на улицата, или на балкона.

Свобода, демокрация, независимост

Именно постоянството на Каталуния в отстояването на нейните искания за свобода, демокрация и независимост е това, което прави жълтата панделка така улавящ вниманието символ. Почти година след последните масови демонстрации в Барселона нейните балкони запазват присъствието на този многоизмерен знак.

Дори когато самата панделка отсъства, за каузата напомнят плакатите с призиви за освобождаване на политическите затворници, демокрация и свобода. А над входа на сградата на каталунското правителство откриваме и съвсем конкретен знак в защита на свободата на словото. Знамето на Каталуния на фасадата на сградата е придружено от огромен плакат с надпис: „Свобода на мнението и изразяването. Член 19 от Всеобщата декларация за правата на човека“.

За финал

Любезен възрастен човек край църквата „Санта Мария дел Пи“ не разбира въпроса за жълтата панделка, окачена на балкона, под който стоим. „Това е просто един балкон“, казва той.

Това е просто един балкон в Каталуния – балконът с жълтата панделка, постоянен символ-пазител на словесната свобода.

Разгледайте и нашата снимкова галерия с едни от най-граждански активните кътчета на Барселона.