Главният редактор на Слово 111 акцентира върху най-важното от изминалата седмица. Вижте, какво има да каже:

Вече спряхме да броим хората на площада, защото видимо това не е най-важното за продължилия над 80 дена антиправителствен протест.

Отдъхнахме си, защото институциите в Европа прогледнаха и ни видяха срама.

Този четвъртък след доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в 27 държави-членки на ЕС се отчете, че България е последна по Индекса възприятие на корупцията. Медиите са обект на системен политически натиск, а липсата на прозрачност по отношение над собствеността на медиите в България буди притеснения. 

За свободата на медиите вижте повече тук

След всички тези общоизвестни ни факти, властта определи доклада като положителен, видиш ли така функционирала една добре развита демократична общност…

В същия този доклад Румъния – съседката ни, с която влязохме заедно в европейското семейство, е спомената като държава, чиито разследващи власти са похвалени в борбата си срещу корупцията. България отсъства от анализите на добрите практики в ЕС.

Родната пък Гешевтура атакува детски градини, магазини за играчки и места, където се продава сладолед – но това правилно не се признава за начин за борене с корупцията. Това е публична наглост!

Корупцията е пуснала корени по високите етажи и чрез всяване на страх над малките частни бизнеси не се постига върховенство на закона. Нека не забравяме и постъпката на Гешев тази седмица – на работното посещение в Хасково, след излизането му от Съдебната палата група граждани го посрещнаха с викове “Оставка!”.

Той ги призова да викат по-силно. 

Ами колко по-силно да бъде извикано за Оставката на Гешев, като дори Европа и САЩ писаха за нашата българска криза, започнала през лятото. Колкото и да крещим или да ходим пеш – то е ясно, че Европа ни чу! Борисов, колкото и да преиначава фактите, колкото и според него този доклад да носи ползи за България, срамът е всеобщ. 

Жените в ГЕРБ страдат, защото те понасят в тази партия неговите грешки, защото е най-лесно да си безотговорен, само и само да запазиш собствената си власт. Цецка Цачева, Марияна Николова, Десислава Танева, Деница Сачева. Лесните жертви на властта. Да не споменаваме министрите бушони – Данаил Кирилов, Владислав Горанов, Нено Димов, Емил Караниколов и други политически дъвки.

Сачева, както да е излъгала при интервюто си в “Дойче Веле”, то е повече от ясно, че предстоящите избори на ГЕРБ ще бъдат най-трудните. Въпреки гарантираната преднина на социологическите изследвания. Дори самите ГЕРБ не вярват в собствените си политики. Пък какво да се говори за гласоподавателите.

За партиите и алтернативите, които могат да дадат може да прочетете повече тук.

Ще си ходим пеш, ще викаме по-силно, но в началото на тази седмица в Северна Македония осъдиха бивш министър на отбраната за 4 години затвор.

Вероятно Северна Македония и преди да е влязла в ЕС, ще има много по-добри показатели за върховенство на закона, борейки се за по-добър политически климат в сравнение с братска България. 

Последвай СЛОВО 111 в инстаграм за повече снимки от най-важните събития.

Харесай фейсбук страницата на СЛОВО 111 за още интересни коментари.