Главният редактор на Слово 111 акцентира върху най-важното от изминалата седмица. Вижте, какво има да каже:

О като оставка. К като корупция.

Може и “К” като килим, който е трета употреба от Цвета Караянчева. Колкото и още сходни примери да дам за определени букви свърани с думи, това не би предизвикало какъвто и да е било ефект. Защото тези думи, видимо, са по-малко срамни от термина вагина, използван в книга за подрастващи в сексуалното образование.

Да, точно така, българските политици от ВМРО, както и част от обществото, реагира гневно за излязлата книга “В като вагина”.

Защото, виждате ли, това би могло да роди джендър общество. Каквото и да значи това. Тази идеология и пропаганда, която споделят няма дълго да вирее, защото доверето в родните патриоти главоломно спада.

При тях въпросът не е колко електорат ще съберат, а дали ще минат бариерата от 4%.

Но днес няма да си насочвам вниманието в календарите и килимите на Караянчева. Или в посланията на политиците от ВМРО или в призивите отправени от ерводепутатите по време на Великото Народно Въстание 5.

То ще е към патриотизма и сексуалното образование.

Не знам колко горд патриот и родолюбец трябва да си, щом подкрепяш идеологията, която изповядват съвременните патриотични политически партии и фигури с националистически характер у нас.

Ако това е съвременният идеал за патриотизъм, то едва ли много от нас смело ще го заявят в публичното пространство. И това да си патриот в днешния ден значи да загубиш чувството си емпатия към околните и да си строг консерватор от 20ти век, който следва принципи по неволя. Защото така е редно. Без допълнителни факти.

Но точно това не е редно.

Да губим човешкото си чувство в нас самите.

Защото е важно да обичаме България, нашата природа и история, но също така трябва да подкрепяме и нашите съграждани, каквито и да са.

С различна полова ориентация, вероизповедание или културна принадлежност.

В рамките на страната ни, макар изповядващи различни ценности, е време да се научим да уважаваме и другият.

Другият, който върши дейност, която трудно би се приела в обществото, но пък е с градивен елемент. 

Под “другият” бих могъл да визирам и екипа създал книгата “В като вагина”. Защото те са от другата страна лицата, които искат да имаме поне по-добра обща сексуална култура.

Защото сексът вече не е табу. Тази тема отдавна е нормална част от нашия младежки диалог и не ни плаши да си говорим без да изпитваме срам. Ако нашите родители на поколението z, или поне част от тях, не са имали смелостта да говорят по подобни теми с децата си, заради самият модел, по който са възпитани, то подобни книги трябва да съществуват.

Трябва да съществуват, защото са много по-добър източник от форумите. А знаем как сме търсили и питали въпроси относно секса там. 

Спирам, защото е повече от ясно колко е необходимо да знаем от по-рано за безопастния секс.

Подобни книги ги приемаме като смелост в нашето общество, защото самото то е закостеняло. Но то закостнява от политическия елит, който чрез пропаганда вкрава излишна, никому ненужна и неразбираема представа за джендър идеологии от подобни знания.

Заради това не ретифицирахме Истанбулската конвенция, заради това се страхуваме да говорим публично за секс, заради това ще подлагаме на натиск книги за секусално образование. Неслучайно.

Защото секуалното образование е първата стъпка към свободната мисъл и придобиване на други образователни качества и критерии към личността.

Нека не подтискаме желанието да знаем за другия пол и така много личностни проблеми между връзките ще решим. Както и много неподходящи политически лидери и партии няма да бъдат избрани.

Промяната започва със желанието да знаем повече по дадена тема. Нека след секса започнем и да се интересуваме повече от това кой ни управлява.

Последвай СЛОВО 111 в инстаграм за повече снимки от най-важните събития.

Харесай фейсбук страницата на СЛОВО 111 за още интересни коментари.